Den traditionsrige julefrokost

Når julen nærmer sig, så nærmer der sig også storsæsonen for julefrokoster og alt hvad, der her hører med.  En sæson der rækker sig helt fra november til januar og en tid hvor det, der sker til julefrokosten bliver ved julefrokosten. Det er i hvert fald billedet af en klassisk firmajulefrokost. Der bliver skruet lidt ekstra op for det hele, når det er julefrokost og der køres snaps ind i lange baner. Altså årets abefest. Der er nogle helt særlige former, når det kommer til julefrokost. Der er to veje at gå, når det kommer til maden, enten så kører man flæskesteg med kartofler og brun sovs eller så står den på det klassiske frokostbord, med varm leverpostej, sylte, frikadeller osv. Her vil det typisk være noget, man får bestilt ude fra, hvilket gør at de fleste nok her vil lede efter noget mad ud af huset i Aarhus, hvis det er Aarhus, man er i.

 

Det kan også være, at man generelt kunne bruge lidt inspiration til den næste julefrokost, nogle nye ideer eller nogle nye muligheder, så man igen i år får en god fest. Dog vil de fleste forsøge at holde sig til det klassiske, for det første for ikke at få nogen på nakken, men også for det andet fordi traditionerne trods alt, er ret faste om lige netop denne fest. Det er de færreste, der laver særligt meget om på formerne. Her må man gerne gå lidt ekstra amok, man må gerne spise lidt ekstra af det gode og man skal helst ikke kunne køre hjem. Alt afhængig af kontekst og hvilke individuelle traditioner, der er. Julefrokosten er altså på mange måder meget traditionsrig for de fleste, selvom det mest af alt er den årlige abe – og druk fest for de fleste.

 

Nye inputs til den årlige julefrokost

Selvom formerne ofte er ens til en julefrokost, så er der mange måder, hvorpå man kan gøre ens egen julefrokost til noget helt særligt. Man kunne vælge at bestille noget underholdning til at komme noget af aftenen. Dette enten stand-up, en tryllekunstner eller noget andet i underholdningskategorien. Men det kunne også være en musiker, hvis dette er noget, man har råd til. Derudover er der et hav af aktiviteter, man kunne lave. Mange har sikkert en tradition om fx at skulle spille pakkeleg. Men pakkeleg kan man gøre på mange forskelige måde og kan altså her prøve at lave en ny variation. Der er også et hav af selskabslege, man kan give sig i kast med, hvor man kan vælge ud fra det publikum julefrokosten er for. Der er mange muligheder for netop at lave en julefrokost, som matcher med den type af gruppe julefrokosten er for.

 

Dette altså i forhold til, om det er en gruppe af unge, ældre eller familie eller venner. Lige gyldigt hvad kan det være en god ide at tænke nye inputs til den traditionsrige julefrokost, hvor der ellers ikke bliver ændret meget på formerne. Det kan give et frisk pust til den tunge julemad, og det at sidde på sin flade røv en helt aften. Hvad man så vælger er helt op til en selv, for der er netop mange veje man kan gå. Dette alt afhængigt af, hvad man altså er til. Det er bare at finde nogle ideer og prøve det af. Så må man se, om man får nogen på nakken, ved at rykke på de klassiske traditioner omkring en julefrokost. Eller om de fleste måske synes det er rart, at der bliver prøvet noget nyt af, hvor man gør tingene på en lidt anderledes måde.